Open Bike Map, egy igazán részletgazdag kerékpáros térkép

2023-06-28
Egyéb

Manapság rengeteg digitális térképet készítenek, melyek közül többet kifejezetten bringások számára fejlesztenek, ám ezek közül is kitűnik az ingyenesen elérhető Open Bike Map kerékpártérkép, mely az OpenStreetMaps (OSM) adatait használja fel.

Szinte mindegyik kerékpárosok számára kifejlesztett térkép jelöli a kerékpárutakat és kerékpáros túraútvonalakat, néhány megkülönbözteti a kerékpársávokat is, de általában ennél több infó nem olvasható le róluk. Pedig egy régi töredezett járdából lett (magyar módra, táblával “átminősített”) kerékpárút és egy újonnan elkészült sima aszfaltos kerékpárút között több a különbség, mint a hasonlóság, azonban ez más térképeken nem látható!

Szintén fontos különbség van a kerékpársáv és az útra felfestett sárga kerékpáros nyom között, mely utóbbi csupáncsak annyit jelent, hogy az út mentén szabad kerékpározni (mint bármely táblával nem tiltott úton!) Az is fontos lehet, hogy néhány kijelölt túraútvonal egyes szakaszai (sajnos) országúton vezetnek, ahol 12 év alatti gyerek nem biciklizhet és ez nem minden térképről olvasható le előre. De ha letérünk az aszfaltról az erdőbe, ott sem mindegy (különösen eső után, alatt :), hogy az erdei út jól járható kavicsos (“makadámút”), vagy földes, esetleg homokos.

Az Open Bike Map bringa térkép ebben tud többet társainál, mert különféle kiemeléssel lát el minden kerékpárosok számára fontos utat, melyek már első ránézésre elütnek az átlagos közutaktól! Egyedisége abban rejlik, hogy az általános kiemelésen felül, eltérő módon jeleníti meg az összes típusú kerékpárutat (önálló, osztott, vagy gyalogosokkal közös), kerékpársávot (önálló kerékpársáv, buszsávval közös, egyirányú utcában szembe haladó sáv), és egyéb felfestést (pl. szembe, vagy menetirányban lévő kerékpáros nyom).

Emellett eltérő módon jelzi a hivatalosan kijelölt, vagy a csak javasolt túra útvonalakat, mind a burkolt, mind az erdei utaknál is. Ezen utóbbiakat a burkolatuk és használhatóságuk szerint több kategóriába is sorolja. Leolvashatók róla az engedélyhez kötött behajtások és a csak célforgalom számára engedélyezett, valamint a “megtűrt” használatú útszakaszok is és a közforgalomtól elzárt “autómentes” utak, melyek közül a legtöbb az “erdészeti” út.

Mindezeken felül látszódnak az útburkolatok (felirattal az összes típus) és jelölésben a fő kategóriák is: a közepes (pl. térköves) és a rossz (pl. kockaköves) útburkolatok, minden egyes úttípuson külön-külön(!), valamint a töltések, bevágások, hidak, lépcsők és a kerekes járművel nem járható utak, valamint még sok egyéb jelölés. A szinte minden térképen megtalálható fontos pontok (POI) mellett egyedi ikonokkal jelöli a kerékpárboltokat (megkülönböztetve ezeket a kölcsönzéssel és/vagy szervizzel is foglalkozóktól), a nyilvános szervizpontokat / kerékpárpumpákat és kerékpárbelső automatákat. Látni lehet a közbringa dokkolókat és a kerékpáros parkolókat is.

A természeti látnivalók is rengeteg alkategória szerint felosztva találhatók benne (pl. csak a tornyok 7 különféle besorolás, és így ikonnal rendelkeznek: kilátó-, megfigyelő-, adó-, víz-, őrtorony stb.), akárcsak a fontosabb épületek templomok, várak kastélyok, mind-mind méret és állapot (ép vagy rom) szerint is megkülönböztetésre kerültek.

A térkép elsősorban Garmin (kerékpáros) GPS-re, valamint az ehhez kapcsoló Windows és Mac rendszereken futó Mapsource / BaseCamp programokra optimalizált (a készítésénél ezen márka által rendelkezésre bocsátott program került felhasználásra), de jól együttműködik Trailmap / QMapShack / OruxMaps programokkal is. Részletes telepítési útmutató a honlapon található.

A térkép fontosabb úttípusainak ismertetése

A jelölések kialakításánál az egyes út kategóriák – lehetőség szerinti – egymástól való legnagyobb elkülönítése volt az elsődleges cél. Az egy kategórián belüli megkülönböztetés sok esetben másodlagos (pl. az engedéllyel járható utak országút / mellékút kategóriája), ezért ezek nem térnek el jelentősen egymástól.

Kerékpárutak
A kitöltéshez igazodó színű folytonos szegéllyel, a típustól (önálló, osztott, vagy gyalogosokkal közös) függő színű belső kitöltéssel

Kerékpársávok és felfestések
A típustól függő színű, különféle szaggatott szegéllyel, rózsaszín belső kitöltéssel

Közforgalomtól elzárt “autómentes” utak
Sötétzöld szegéllyel és világoszöld belső kitöltéssel

Kijelölt túraútvonalak
Fekete folytonos szegéllyel és a közút kategóriáját mutató lila árnyalatú belső kitöltéssel

Behajtási engedélyhez kötött utak
Kék árnyalatú szegéllyel, egyező színű teli négyzetekkel, belső kitöltés nélkül

Kerékpáros behajtás célforgalom részére
Barna árnyalatú szegéllyel, egyező színű körökkel, belső kitöltés nélkül

Kerékpárral megtűrt használatú utak
Lila árnyalatú közepes vonallal, egyező színű fél X-ekkel

Kerékpárral tiltott használatú utak
Piros színű közepes/vékony vonallal, egyező színű X-ekkel

Frissítési gyakoriság
A térkép – a lehetőségekhez igazítva – hetente frissül és magáncélra korlátozásmentesen ingyenesen használható.

Open Bike Map elérhetőségek:

Honlap (térkép letöltés): https://www.openbikemap.szerako.hu

FB: https://www.facebook.com/openbikemap

Insta: https://www.instagram.com/openbikemap

Túra keresés

Keresd meg a kedvenc túrádat!