Velencei-tó kerékpárút

Kb. 2-3 óra
  • Miskahuszar a Velencei-tó mellett
  • IMG_20200518_133720
  • kerekparut-az-arboretumnal
  • kerekparut-eszaki-parton
  • kerekparut-velencei-to
  • Miska-huszar-messzirol
  • Sarvajc-korosztje
  • Velencei-tavi-madarvarta
  • Velencei-to-kerekparut
  • velencei-to-madardal-tanosveny

Leírás

A Velencei-tó kerékpárút remek kikapcsolódást nyújt kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A 30 km-es hosszúságával bárki számára teljesíthető. A Velencei-tó szinte végig megkerülhető kerékpárúton. Ahol nincs bicikliút, ott gyér forgalmú közúton lehet haladni. Jó időben olyan sokan bicikliznek, hogy az a kevés autós aki ezeken az utakon közlekedik egészen lassan tud csak haladni.
A tó Budapestről vonattal könnyen megközelíthető, gyakran járnak a vonatok, melyeken kerékpárszállításra is lehetőség van. Erről érdemes előzetesen érdeklődni.
Ha nem szeretnéd, vagy nem tudod elhozni a biciklidet, a Velencei-tó mellett kerékpár bérlésre is lehetőség van. A teljesség igénye nélkül a velencei Rent a Bike Velence és a gárdonyi Tekerbringa kölcsönzőt említeném meg.
A kerékpárút mellett rengeteg büfé, fagyizó található, de pihenőhelyekből sincs hiány. Látnivalókban is bővelkedik, a bicikliút elvezet a  Pákozd-Sukorói Arborétum mellett, de előtte útbaejtheted a Madárrezervátumot is. Miskahuszár szobrát nem is nagyon lehet eltéveszteni, monumentális mérete miatt nagyon messziről látható.

A bicikliút a déli parton az út mellett, helyenként a tóparton vezet. Ezeken a helyeken strandidőben érdemes a párhuzamos utcákat választani, ahol nincs ugyan kerékpárút, de az autóforgalom nagyon ritka és lassú. A strandolók, szaladgáló gyerekek nem figyelnek a kerékpárosokra, strandidőben fárasztó közöttük a biciklizés.
Velencei-tó kerékpárút útvonal letölthető a linkre kattintva.

Részletes program

1

Gárdony

A túrát bárhonnan el lehet kezdeni, ez a túra Gárdonyból, az Ibolya utcából indul. A parkoló fizetős, cserében árnyékos helyen, fák alatt hagyhatjuk az autót. Az itt lévő strand területén kajakkölcsönző van, ha a tavat egy másik szemszögből szeretnéd megnézni. Innen Székesfehérvár irányába indulunk, a parton és kis utcákon vezet a kerékpárút. Később az út mellett, de attól teljesen elkülönítve biztonságban kerekezhetünk. Strandok, büfék, fagyizók sora várja a betérőket.

2

Dinnyés

Az elágazáshoz érve Pákozd felé fordulunk, innen néhány kilométeren keresztül gyér forgalmú úton kell haladni. Az elágazásnál a Kanyar Büfé várja a bringásokat étellel és itallal. Innentől Pákozdig az út egyenes, széles, az autósok általában vigyáznak a biciklisekre. Az út mellett jobbra a Velencei madárrezervátum található.

3

Pákozd

Pákozdon a Bem József utcánál jobbra fordulva el tudsz menni Miska huszár hatalmas szobrához. A szobor messziről látható, érdemes megnézni. A kerékpárúton továbbhaladva kis kitérővel a pákozdi katonai emlékpark található, nem sokkal az Arborétum után. Az emlékparkon keresztül kibringázhatsz a Szúnyog-szigetre is.

4

Velence

Sukoró mellett elhaladva beérünk Velencére. Ezen a szakaszon haladunk gyér forgalmú közúton is. Az autósok itt is óvatosan közlekednek. A bicikliút Velencén újra a tó partján vezet, itt strandidőben nagyon kell figyelni a tömeg miatt. Érdemes lehet egy utcával arrébb kerekezni.

5

Újra Gárdony

Velencéről kiérve kerékpárúton haladva újra Gárdonyba érünk, a kiindulási ponthoz. Az út során többször lehetőség van strandolni szabadstrandon is. A Velencei-tó kerékpáron kényelmesen megkerülhető 2 óra alatt. Az érdekes kitérőkkel, strandolással ez az idő jóval több is lehet.

 

Látnivalók a Velencei-tó kerékpárút közelében

Várpark és Skanzen Dinnyés

Dinnyésen található a világrekorder Várpark és Skanzen. Itt a magyarországi várak makettjei találhatóak meg. A makettek kőből, téglából, fából és földből készültek. A park egyedülálló módon mutatja be Magyarország várait. A sétány a történelmi Magyarország térképét formázza, a várak a rekonstrukciós elképzelések alapján épültek. A park célja az értékmentés és oktatás. Jelenleg 44 makett tekinthető meg. A parkon belül skanzen, programok, oktatások várják az ide látogatókat. A park kerékpárúton elérhető, bár a Velencei-tavi kerékpárútról kissé le kell térni hozzá, de mindenképpen érdemes meglátogatni.

Helye a térképen: Várpark és Skanzen Dinnyés

Weboldal: https://varpark.hu/

Sarvajc-körösztje - Emlékmű és kilátó

Sarvajc Lajos tóbíró emlékére állították az emlékművet, aki egy vadászbalesetben hunyt el. Ez a hely a régi időkben is fontos hely volt, tájékozódási pontként szolgált a tavon járó embereknek. Egyben emléke a korabeli víziszárnyas vadászatoknak is. Mellette állítottak egy szokatlan formájú kilátót, ahonnan a Velencei-tó madárvilágának életébe lehet betekintést nyerni. A kereszt és kilátó a Velencei-tavi kerékpárút mellett helyezkedik el, letérni nem kell az útról.

Miskahuszár szobra

A Velencei-tavi kerékpárút mellett kb. 100 méterre található a 100 tonna betonból készült 13,01 méter magas Miskahuszár szobor. Az alkotók ezzel a monumentális alkotással szeretnék felhívni a figyelmet az utóbbi évtizedekben kissé feledésbe merült huszár hagyományokra.
Webes elérhetőség: Miskahuszár szobra

Pákozdi Pagony Vadaspark és Arborétum

A vadaspark a Velencei-tó kerékpárút mellett található, közvetlenül mellette kerékpáros pihenő is van a Mészeg-hegyen. A Pákozdi Pagony Vadaspark és Arborétum közel 100 hektáron terül el, tervei 1976-ban készültek el. Területén a termőhelyének megfelelő erdő és különböző fák és cserjefajok találhatóak. Van itt egy 15 méteres kilátó is, amelyről a csodálatos Velencei-tavi panoráma is megtekinthető.

Az itt található másfél kilométeres erdészeti tanösvényen megismerkedhet a látogató az erdészek munkájával, az erdő életközösségeivel, az erdőgazdálkodás folyamataival.

A 7,25 hektáros 2017-ben átadott vadasparkban természetes közegükben figyelhetőek meg hazánk nagyvadjai. Láthatunk itt gímszarvasokat, dámszarvasokat, vaddisznókat, muflonokat és az őzeket is. Itt van hazánk legnagyobb szikaszarvas állománya is.

A nagyvadaktól nem messze madarakat is megfigyelhetünk, osztott terű röpdékben láthatunk különböző fácánokat, emut, és a vízivilágot is megfigyelhetjük.

Katonai Emlékpark Pákozd

Az 1848. szeptember 29.-én lezajlott pákozdi csata emlékére 1951-ben avatták fel a Mészeg-hegyen a 48-as honvédemlékmű nagyméretű obeliszkjét. Ezután 2002-ben tovább bővült a park állandó kiállítással és szabadtéri kiállítással, fogadóépülettel. A park jelenleg több hektáron terül el, és mutatja be hadtörténelmünket a pákozdi csatától napjainkig.

A kerékpárúton az arborétumtól nem messze található, kerékpárúton megközelíthető. A táblákat követve, a hegyre feltekerve eltéveszteni sem lehet.

Elérhetőség a weben: Katonai Emlékpark Pákozd

Szúnyog-szigeti Halászcsárda

A Velencei-tavi kerékpárútról kicsit letérve a Katonai Emlékparktól nem messze található a Szúnyog-szigeti Halászcsárda. Itt 150 évvel ezelőtt is halászok főzték híres halászleveiket, melynek hírnevét az itt felépült Halászcsárda igyekszik megőrizni évtizedek óta. A kerékpározás közben is érdemes itt megállni és ebédelni egy kiadósat a hangulatos csárdában, vagy az árnyékos teraszon. Közvetlenül a csárda mellett található a Szúnyog-szigeti hajó állomás, ahonnan Gárdonyba indulnak hajók.

Reviews (0)

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Velencei-tó kerékpárút” értékelése elsőként

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Túra keresés

Keresd meg a kedvenc túrádat!