Velencei-tó kerékpárút

Kb. 2-3 óra
  • Miskahuszar a Velencei-tó mellett
  • IMG_20200518_133720
  • kerekparut-az-arboretumnal
  • kerekparut-eszaki-parton
  • kerekparut-velencei-to
  • Miska-huszar-messzirol
  • Sarvajc-korosztje
  • Velencei-tavi-madarvarta
  • Velencei-to-kerekparut
  • velencei-to-madardal-tanosveny

Leírás

A Velencei-tó kerékpárút remek kikapcsolódást nyújt kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A 30 km-es hosszúságával bárki számára teljesíthető. A Velencei-tó szinte végig megkerülhető kerékpárúton. Ahol nincs bicikliút, ott gyér forgalmú közúton lehet haladni. Jó időben olyan sokan bicikliznek, hogy az a kevés autós aki ezeken az utakon közlekedik egészen lassan tud csak haladni.
A tó Budapestről vonattal könnyen megközelíthető, gyakran járnak a vonatok, melyeken kerékpárszállításra is lehetőség van. Erről érdemes előzetesen érdeklődni.
Ha nem szeretnéd, vagy nem tudod elhozni a biciklidet, a Velencei-tó mellett kerékpár bérlésre is lehetőség van. A teljesség igénye nélkül a velencei Rent a Bike Velence és a gárdonyi Tekerbringa kölcsönzőt említeném meg.
A kerékpárút mellett rengeteg büfé, fagyizó található, de pihenőhelyekből sincs hiány. Látnivalókban is bővelkedik, a bicikliút elvezet a  Pákozd-Sukorói Arborétum mellett, de előtte útbaejtheted a Madárrezervátumot is. Miskahuszár szobrát nem is nagyon lehet eltéveszteni, monumentális mérete miatt nagyon messziről látható.

A bicikliút a déli parton az út mellett, helyenként a tóparton vezet. Ezeken a helyeken strandidőben érdemes a párhuzamos utcákat választani, ahol nincs ugyan kerékpárút, de az autóforgalom nagyon ritka és lassú. A strandolók, szaladgáló gyerekek nem figyelnek a kerékpárosokra, strandidőben fárasztó közöttük a biciklizés.
Velencei-tó kerékpárút útvonal letölthető a linkre kattintva.

Ha nem szeretsz egyedül tekerni, és inkább részt vennél a Velencei-tó körül szervezett kerékpártúrán vagy más kerékpáros rendezvényen, nézd meg a gyűjteményünket. Ha Neked is van hasonló rendezvényed, töltsd fel oldalunkra, legyél a partnerünk.

Részletes program

1

Gárdony

A túrát bárhonnan el lehet kezdeni, ez a túra Gárdonyból, az Ibolya utcából indul. A parkoló fizetős, cserében árnyékos helyen, fák alatt hagyhatjuk az autót. Az itt lévő strand területén kajakkölcsönző van, ha a tavat egy másik szemszögből szeretnéd megnézni. Innen Székesfehérvár irányába indulunk, a parton és kis utcákon vezet a kerékpárút. Később az út mellett, de attól teljesen elkülönítve biztonságban kerekezhetünk. Strandok, büfék, fagyizók sora várja a betérőket.

2

Dinnyés

Az elágazáshoz érve Pákozd felé fordulunk, innen néhány kilométeren keresztül gyér forgalmú úton kell haladni. Az elágazásnál a Kanyar Büfé várja a bringásokat étellel és itallal. Innentől Pákozdig az út egyenes, széles, az autósok általában vigyáznak a biciklisekre. Az út mellett jobbra a Velencei madárrezervátum található.

3

Pákozd

Pákozdon a Bem József utcánál jobbra fordulva el tudsz menni Miskahuszár hatalmas szobrához. A szobor messziről látható, érdemes megnézni. A kerékpárúton továbbhaladva kis kitérővel a pákozdi katonai emlékpark található, nem sokkal az Arborétum után. Az emlékparkon keresztül kibringázhatsz a Szúnyog-szigetre is.

4

Velence

Sukoró mellett elhaladva beérünk Velencére. Ezen a szakaszon haladunk gyér forgalmú közúton is. Az autósok itt is óvatosan közlekednek. A bicikliút Velencén újra a tó partján vezet, itt strandidőben nagyon kell figyelni a tömeg miatt. Érdemes lehet egy utcával arrébb kerekezni.

5

Újra Gárdony

Velencéről kiérve kerékpárúton haladva újra Gárdonyba érünk, a kiindulási ponthoz. Az út során többször lehetőség van strandolni szabadstrandon is. A Velencei-tó kerékpáron kényelmesen megkerülhető 2 óra alatt. Az érdekes kitérőkkel, strandolással ez az idő jóval több is lehet.

 

Reviews (0)

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Velencei-tó kerékpárút” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Túra keresés

Keresd meg a kedvenc túrádat!