Tisza-tó kerékpártúra

Kb. 5-6 óra

Leírás

A Tisza-tó áttekintése

A Tisza-tó – eredeti nevén 1988-ig a Kiskörei víztározó – Magyarország második legnagyobb tava. A tavat felduzzasztással mesterségesen hozták létre az 1967-1973 között megépült Kiskörei Erőművel együtt. A feltöltése 1978-ban fejeződött be. A feltöltés 3. lépcsője végül nem történt meg. Ennek során a tárolt vízmennyiséget megháromszorozták volna. A Tisza-tó így nyerte el mai formáját. A víz elöntött legelőket, szántókat, egykori holtágakat és vízfolyásokat. A 127 km² területű tavon összesen 43 km² sziget található.  A természet azóta visszahódította a területet. Változatos állat és növényvilág alakult ki. A tó északi részén madárrezervátum működik. Mivel jóval olcsóbb volt a Balatonnál, ezért a hazai turisták hamar felfedezték. Kialakult a falusi turizmus, kempingek szállodák, strandok épültek. Ma már minden megtalálható ami a nyaraláshoz szükséges.

A Tisza-tó kerékpárút kialakítása

Kerékpáros szempontból akkor lett igazán érdekes, amikor a gátkoronát leaszfaltozták. Mivel a gépjármű forgalom engedélyhez kötött és korlátozott, ezért ezen az aszfalton biztonságosan lehetett kerékpározni. Az igazi áttörés akkor következett be, amikor 2020-ban megépült a Poroszló és Tiszafüred közötti kerékpárút. Ezt megelőzően a forgalmas 33-as úton lehetett a kört befejezni, ami nem volt biztonságos. Külön híd épült a Tisza felett a kerékpárosoknak, és a kerékpárút itt is elkülönül a gépjármű forgalomtól. A hídon kilátópontokat is létrehoztak, így meg lehet állni nézelődni, anélkül, hogy a többi kerékpárost zavarnánk a haladásban. Mivel a kör kerékpáros szempontból tökéletes hosszúságú, ezért az utóbbi időben nagyon felkapott lett. Az új szakasz a 2021. év kerékpárútja lett. Teljesen kiépült a kerékpáros infrastruktúra. Kerékpárkölcsönzők, parkolót, strandok, látnivalók vannak a gát mentén.

A Tisza-tavat kerékpáron megkerülni egy hosszabb nyaralás egyik napjának programja is lehet, hiszen a környék nyáron rengeteg látnivalót és programot kínál. A túra hossza 64 km.
A Tisza-tó kerékpárút gpx formátumban itt letölthető..

Hogyan juthatunk el a Tisza-tóra?

A Tisza-tavat autóval leggyorsabban megközelíteni az M3-as autópályán lehet, Füzesabonynál kell letérni róla, és Poroszló és Tiszafüred irányába továbbmenni a 33-as úton. Vasúton a nyári időszakban a Tisza-tó Expresszel lehet megközelíteni a legegyszerűbben. Május 22. után naponta jár oda-vissza, átszállás nélkül 2022-ben 63 kerékpárt befogadó kocsikkal. Május 22-e előtt hétvégén és ünnepnapokon közlekedik.

1

Abádszalók

A túrát Abádszalókról indítjuk, de mivel körtúra ezért bárhonnan elindulhatunk. Az óramutató járásával megegyező irányban megyünk, Abádszalókról Kisköre felé. Abádszalók élete a Tisza-tó elkészülése után megváltozott. A 14 km² területű összefüggő vízfelületű abádszalóki medencében alkalom nyílik a motoros vízisportok kipróbálására, strand is van a parton.

2

Kisköre

A Tiszát a Kiskörei Erőműnél keresztezzük. Előtte azonban érdemes megnézni a 2014-ben épült kiskörei hallépcsőt. Ez egy mesterséges patak, mely egy ökológiai folyosó a Tisza-tó és a Tisza között. A Tisza túloldalán kis forgalmú úton haladunk át Kiskörén, de az út nemsokára visszatér a töltésre.
Tisza-tavi hallépcső

A Kiskörei vízerőmű elsődleges feladata a Tisza-tó vízszintjének szabályozása. Emellett a 4 db egyenként 7000kW-os turbinával Magyarország legnagyobb vízierőműve, de világszinten közepes teljesítményűnek számít. Az erőmű zsilippel köti össze a felvizet az alvízzel. Lehetővé teszi 1350 tonnás hajó átzsilipelését is.

3

Poroszló

A Kisköre és Poroszló közötti úton a töltésen tekerünk, strandokon és kempingeken keresztül. Ha a töltésen lévő kapu nincs nyitva, onnan letérve kis kerülővel újra a gáton találjuk magunkat. Poroszlón érdemes megnézni a Tisza-tavi Ökocentrumot.

Tisza-tavi ökocentrum

4

Tiszafüred

A Poroszló és Tiszafüred közötti távot az új kerékpárúton lehet megtenni. Ez a kerékpárút a 33-as út mellett fut, de teljesen elkülönítetten, így biztonságos és nagyon jó minőségű. A kerékpárútnak külön hidakat is építettek ezen a szakaszon. Ezzel a szakasszal vált a Tisza-tó biztonságosan körbekerékpározhatóvá, megépítéséig a forgalmas 33-as úton kellett haladni ezen a szakaszon.

5

Abádszalók

Tiszafüred és Abádszalók között újra a töltésen tekerünk. Itt leginkább a természet jelenti a látnivalót. A táj fölé “magasodó” töltésről jól látni végig a vizet és az ártéri erdőt. Érdemes többször megpihenni. A töltésen engedéllyel rendelkező autók is haladhatnak ezért egy ilyen pihenőnél semmi esetre se hagyjátok az úton a bicikliket.

Tisza-tó kerékpárút Abádszalóknál

 

Reviews (0)

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Tisza-tó kerékpártúra” értékelése elsőként

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Túra keresés

Keresd meg a kedvenc túrádat!