Tatabánya – Tata az Által-ér völgyi kerékpárúton

  • Derítő tó

Részletes program

1

Tatabánya

Az Által-ér völgyi kerékpárút a tatabányai kertvárosi körforgalomtól indul, és Tata központjáig az Által-ér mellett vezet végig réteken át, tavak mellett.
Ahogy elindulunk, rögtön egy kerékpáros pihenőt találunk, ami az Által-ér völgyi tanösvény kezdete. Ezután elhaladunk a Lapatári malom mellett, az M1 autópálya alatt.
Az egész kerékpárút az autók által használt úttól távol vezet, ezért csendes és biztonságos.

2

Vértesszőlős

Az Által-ér felett átívelő híddal szemben be lehet menni a Vértesszőlősre a kerékpárúton, ahol bolt és fagyizó is van. Vértesszőlős látnivalói közül említést érdemel a Vértesszőlős Őstelep, ahol 1963 és 1968 előember-telepet tártak fel, ahol egy előember nyakszirtcsontját, valamint két gyermekfogat, továbbá sok kőeszközt (pattintott kavicsszerszámot: “choppert”), tüzelési helyeket, ősállatcsontokat, iszapban megkövesedett ősállat-nyomokat, később az őskori ember egy lábnyomát találták meg. Az előembert a régészek Samunak nevezték el. Ma ezen a helyen a Magyar Nemzeti Múzeum bemutatóhelye található szépen parkosított környezetben. 1976 óta természetvédelmi területként tartják nyilván.

3

Derítő tó

Ezután a Derítő tó következik, melyet az Által-ér felduzzasztásával hoztak létre 1961-ben. Akkor nem is sejtették, hogy a horgászok paradicsomát hozzák létre. A természet hamar elfoglalta a mesterséges tavat. Partján horgászstégek állnak.

4

Tata

A Derítő tavat elhagyva egy erdőn át biciklizünk a Fáklya utca végéig. A pihenőnél jobbra tartva az út mellett halad tovább a kerékpárút Tata központja felé. Balra fordulva az Öreg tó partjára jutunk, érdemes erre folytatni az utat és felfedezni ezt a csodaszép várost.
Az Által-ér völgyi kerékpárút folytatása Tatától egészen a Dunáig visz hasonlóan szép környezetben, szintén a védett kerékpárúton.

Reviews (0)

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Tatabánya – Tata az Által-ér völgyi kerékpárúton” értékelése elsőként

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Túra keresés

Keresd meg a kedvenc túrádat!