Kerékpártúra a tatai tavak között

 • Cseke tó szigettel
 • Derítő tó
 • Öreg-tó sétány
 • Tatai vár
 • Tatai vár távolról
 • Nagy Platán
 • Cseke tó erdő
 • Öreg tó tanösvény
 • Angolkert műromok
 • Angokert bejárata
 • Angokert – Tükörforrás tó
 • tatai vár

Leírás

Tata a vizek városa. Rengeteg forrás, tó, vízfolyás található itt. A források és vizek alapjaiban határozták meg a város történelmét, és a kézművesség kialakulását is. Ezen a kerékpártúrán végigjárjuk ezeket a nevezetességeket és látnivalókat. Túránk minden állomása a vizekhez, tavakhoz kapcsolódik.

Részletes program

1

Tata – Fáklya utca

A túrát a Fáklya utca végénél kezdjük, itt a kiépített parkolóban lehet hagyni az autókat. Ha vonattal érkezel, a tóvároskerti vasútállomásnál kell leszállni. Onnan nem messze van a Fáklya utca. Ez a pont a Tatabányáról Tatára tartó kerékpárút mellett van. Az utcán büfék és éttermek sorakoznak, mindenki találhat neki tetsző harapnivalót. Több szállás is található itt, kempingben, panzióban és hotelben is megszállhat aki több  napot szeretne Tatán eltölteni. Tatabánya felé elindulva, a biztonságos kerékpárúton az autóforgalomtól teljesen elzárva haladunk a Derítő-tó felé.

2

Derítő-tó

A kerékpárúton haladva nemsokára jobb oldalon megpillantjuk a Derítő-tó melletti horgász stégeket és faházakat. Ezt a tavat 1961-ben a tatabányai szénbányák építette ki az Öreg-tó védelme érdekében. A területet egy gát megépítése után egyszerűen elárasztották, azért, hogy biológiai szűrőmezőként funkcionáljon. Az Által-ér itt rakta le hordalékát. A fákat nem vágták ki, ezért a horgászok rengeteg akadóval találkozhatnak. Ezek az akadók azonban búvóhelyeket is jelentenek a halaknak. Ezért és az állandó telepítések miatt, nagy halak élnek itt, az ide látogató horgászok ritkán távoznak fogás nélkül.

3

Kiskacsás és Nagykacsás tavak

A kerékpárút elvezet a Kiskacsás és Nagykacsás tavak között. Nevüket onnan kapták, hogy régen a kacsákat ezeken a vizeken nevelték. A kicsiket a Kiskacsáson, majd mikor megnőttek, áttelepítették őket a néhány méterre lévő Nagykacsásra. Napjainkban mindkettő horgásztó. A Kiskacsás egy természetes környezetben lévő, nagyon hangulatos családi park, ahol az egész család pihenhet a természetes, rendezett környezetben.

4

Vértesszőlős - Kétlyukú híd

Az Által-ér mellett továbbra is Tatabánya felé kerekezve elérünk a Vértesszőlős határában lévő hídhoz. Katonai térképek tanúsága szerint ezen a területen a római korban is út vezetett. Ez a híd átvezet a szántóföldeken keresztül a tatabányai Baromállás dűlőig. Ezen az útvonalon keresztül el lehet jutni a tatai Remeteség felé is. Vértesszőlős tartogat még nevezetességeket, például itt került elő az ásatások során Samu, a vértesszőlősi előember. A múzeum a Múzeum utca végén, a hegyen található, érdemes meglátogatni.

Visszafordulva a már megismert kerékpárúton juthatunk vissza Tatára.

5

Tata - Öreg tó

A kiindulási pontnál - a Fáklya utca végén - balra fordulva eljutunk a tatai Öreg-tóhoz. Ennek a tónak két arcát ismerhetjük meg kerékpározás közben. Egyik oldalán az út murvás, de jó minőségű. Erdős területen vezet keresztül, mely természetvédelmi terület. A tóparton haladva a tanösvényen találjuk magunkat, ahol sok bemutató tábla van elhelyezve. Ezekről a táblákról sokat meg lehet tudni az Öreg-tavat övező erdőkről és élővilágukról. Itt haladva gyönyörű erdőben találjuk magunkat a háborítatlannak tűnő természetben. A tó másik oldalán aszfaltos sétány vezet végig. Itt is vannak a tanösvényhez  kapcsolódó táblák, azonban itt nyüzsgő élet van. Sportolók, kirándulók, éttermek, büfék, panziók jönnek szembe.

Forduljunk balra, az erdőben kerüljük meg az Öreg-tavat. Nemsokára átérünk az Által-ér hídján, mely vadregényes környezetben folyik a Derítő-tó és az Öreg-tó között. Az Által-ér hídja után jobbra, a tó felé fordulva egy nagyon szép helyre jutunk. Ez az Által-ér befolyása. Innen remek kilátás nyílik, és találunk egy helyreállított vízi élővilágű öblöt. Ez mostanra vízimadarak és vízinövények háborítatlan otthona lett.

Visszafordulva és a tó mellett továbbhaladva elhagyunk két régi szabadstrandot, rejtőzködő szigeteket, és elérünk a lovardához. Innen már látszik a vár, közelebb érve megpillantjuk a Nagy Platánt, mely az ország fája is volt nemrégiben. Innen már a forgalmas sétányon haladunk, a váron keresztül. Elhagyjuk a Cifra malmot, mely előtt van a kő, amely a régi Tata és Tóváros határát jelöli. Körben az Öreg-tó körül érdemes sok helyen pihenőt tartani, az út szinte minden métere kínál valami olyan dolgot, amire rácsodálkozhatunk. A Halászcsárda és a mellette lévő malmok mellett balra fordulva vegyük az irányt a forgalmas városközpont felé. Az Ady Endre úton átkelve, a Sport utcán felfelé haladva elérünk az Angolkert bejáratához.

6

Cseke tó

Az Angolkert, mint annyi minden Tatán, az Esterházy család megbízása nyomán jött létre, 1783-ban Böhm Ferenc mérnök építette.  Egy olyan parkot hoztak létre az akkori divatnak megfelelően, mely nem hasonlít a szokványos kertekre, inkább a természetet utánozza. A kertet úgy rendezték el, hogy a természetes vadon benyomásat keltsék. Műromokat építettek, török mecsetet, műbarlangot. Az itt látható romos épületek egyike sem itt állt eredetileg. Az Angolkertet átszelve a Cseke tóhoz érünk, mely mint annyi más vizes "építmény" a városban, Mikoviny Sámuel nevéhez kötődik. A Cseke tavat megkerülve ismét szépséges erdőn tekerhetünk végig. Másik oldalán szabadtéri kondipark is található. A természetben, madárdalt hallgatva az edzés is jobban esik. A tó mellett tovább kerekezve elhagyjuk a horgásztanyát, balra fordulva a töltésen haladva a kijárathoz érünk.

7

Öreg tó újra

Az Angolkertet elhagyva újra a nyüzsgő városközpontban találjuk magunkat. Érdemes itt is elidőzni, azonban itt kényelmesebb sétálva körülnézni.

Keresztül az Ady Endre úton, ugyanoda jutunk, ahol az Öreg tavat elhagytuk. A partján balra fordulva, a hétvégenként nyüzsgő parti sétányon találjuk magunkat. Elhaladunk malmok és vágóhíd mellett. Sorban következik a kajakház, panziók, büfék és éttermek. A madármegfigyelő torony és környéke ad otthont télen a már hagyománynak számító Vadlúd Sokadalomnak. A télen leereszett Öreg-tó medrében több tízezer vadlúd telel. Innen indulnak reggelenként a környező földekre táplálkozni, és ide érkeznek napnyugtával éjszakázni. A hatalmas csapatokban egyszerre felszálló és leszálló vadludak miatt télen is érdemes Tatára ellátogatni.

A sétány végén balra fordulva visszajutunk a kiindulási pontra, a Fáklya utca végéhez.

Reviews (0)

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Kerékpártúra a tatai tavak között” értékelése elsőként

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Túra keresés

Keresd meg a kedvenc túrádat!