Által-ér völgyi kerékpárút Dunaalmásról Tatára

  • Által-ér völgyi kerékpárút - Dunaalmás
  • Által-ér völgyi kerékpárút – Almási csata emlékmű
  • Neszmélyi hajóskanzen
  • Neszmélyi hajóskanzen
  • Által-ér kerékpárút – Vadkörtefa
  • Bufogó forrás
  • Kénes forrás Dunaalmáson
  • Erre járt a hód

Leírás

Az Által-ér völgyi kerékpárúton Dunaalmástól Tatabányáig lehet kerekezni biztonságosan. Átvezet Tatán és Vértesszőlősön, ezért sok helyen lehet bebiciklizni akár kisebb szakaszokban is. Gyönyörű tájon vezet végig, szinte teljes hosszában a közúttól távol. Mellette rengeteg látnivalóval találkozhat a bringás. Természeti értékek, történelmi emlékek jönnek szembe az út során, de a környék vendéglátó helyeit is érdemes útba ejteni. Megállhatsz lángosozni, halsütőt is találsz.

Ez a leírás Dunaalmásról indulva mutatja be az utat, Tatáig. Dunaalmásra el lehet jutni autóval, valamint Komárom – Esztergom vasútvonal is itt található. A vonatról a Dunaalmással egybeépült Neszmélyen lehet leszállni. Autóval közvetlenül a kerékpárút elején lévő utcával szemben le is lehet parkolni. Ez az a kereszteződés, ahol a 10-es útról Tata felé lehet elfordulni.

Által-ér völgyi kerékpárút - Almási csata emlékmű
Almási csata emlékmű

Leparkolás után érdemes kicsit elidőzni mindjárt az indulásnál. Dunaalmáson rengeteg látnivaló van. A falu híres Csokonay Lillájáról, Vajda Juliannáról,  aki itt élt és a falu temetőjében nyugszik. A művelődési házban, aminek helyén Lilla egykori lakóháza állt, emlékszobát alakítottak ki. A Duna és a kikötő felé indulva találjuk a Lilla forrást, mely a dunalmási kénes források egyike. Ilyen kénes, 20-24- fokos forrásból több is van a faluban, erre a helyre az ókori rómaiak a közeli Brigetioból jártak fürödni. A térségben az aktív bányászat miatt ezek a források elapadtak, de a bányák bezárása után szépen lassan visszatértek.

Lilla forrás
Lilla forrás

A Dunaalmás melletti falu, Neszmély is kínál látnivalót. Neszmély híres borairól is, de itt találató a hajóskanzen is. A Szent-Ilona öbölben horgonyzó gőzhajókat belülről is meg lehet nézni, és meg is lehet szállni a kabinokban. Az oda vezető utat az utca sarkán lévő hatalmas hajócsavar mutatja, mellette kell lefordulni a főútról a skanzen felé. Így nem lehet az irányt eltéveszteni.

neszmélyi hajóskanzen
Hajócsavar mutatja az utat a hajóskanzenhez – Itt kell lefordulni

A két faluban a viszonylag forgalmas 10-es úton kell kerekezni, de a Duna mellett haladó földúton is el lehet jutni a skanzenig és vissza. Ez a földút elég földutas minőségű, cserébe szinte minden métere kínál valami látnivalót.

 

Részletes program

1

Dunaalmás

Az Által-ér völgyi kerékpárút az Újtelep utcánál indul, az Almási Csata emlékmű mellől. Az utca végén a házak között jobbra fordulva érünk ki a faluból. Itt lehet látni még egy kénes forrást, a Bufogó-forrást. Ezt egy kiépített csatornán keresztül vezetik el. A már védett kerékpárúton haladva elérkezünk az Által-ér záró zsilipjéhez. Itt az út elhalad az Által ér felett, és elfordul a másik oldali gátra. Ezen kerekezünk végig sokszor fák között, máshol mezőn keresztül egészen az 1-es útig. Itt található egy pihenőhely padokkal és kis házikóval. Mellette a fák között mindig hangos madárdal hallatszik, jó itt megállni és fülelni kicsit. Ezen az erdős részen sok hód él, ha szerencsénk van láthatunk is egyet-egyet, ahogy a hód vár építéséhez viszik az ágakat a vízben úszva. Sok parti fa viseli a hódok nyomait, némelyik csak megrágva áll a víz mellett, de jónéhányat sikerült az állatoknak kidönteni.

2

Ferencmajor

Az úton és a vasúton átkelve szemben a ferencmajori halastavak találhatók. Ez Natura 2000 terület, a bejárás csak engedéllyel lehetséges. Mi balra fordulunk Tata felé. Itt egy hosszabb egyenes szakasz következik a szántóföld és az Által-ér között. Az út mellett áll egy vadkörtefa. A vadkörtefák arról nevezetesek, hogy régen birtokok határát jelölték.

3

Tata-Fényes fürdő

A kerékpárút ezután keresztezi a Fényes fürdőre vezető utat. Itt a kerékpárút balra kanyarodik és a város felé vezet, de érdemes meglátogatni a jobbra található Fényes-fürdőt és a mellette lévő Fényes Tanösvényt is. A tanösvényt pallókon lehet végigjárni az erdőben a források felett. Egyedülálló természeti környezet és madárvilág található itt.

4

Tata

A kerékpárúton és a Fényes úton tovább haladva beérünk Tatára. Itt egy kicsit forgalmasabb rész következik, de hamar ki lehet érni a várhoz az Öreg tó partjára, csak az irányt kell tartani.

Reviews (0)

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Által-ér völgyi kerékpárút Dunaalmásról Tatára” értékelése elsőként

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Túra keresés

Keresd meg a kedvenc túrádat!